abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 485 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    UML a unifikovaný proces vývoje aplikací

    24. 11. 2003 | David Hauzar | Recenze | 11171×

    Recenze knihy popisující uznávanou metodu plánování a organizace projektů.

    UML a unifikovaný proces vývoje aplikací Computer Press touto knihou zaplnil ohromnou mezeru ve své nabídce - mezi 1200 publikacemi tohoto nakladatelství byste až do letošního léta hledali knihu o analýze a návrhu softwaru marně. Computer Press sáhl po knize nakladatelství ADDISON-WESLEY.

    Formální zpracování knihy

    Kniha je velmi přehledná - tak přehledná, že si snad ani neumím představit přehlednější knihu.

    Hned na první pohled zaujme UML diagram činností před začátkem každé kapitoly. Diagram plní funkci jakési osnovy - jsou na něm zobrazeny podkapitoly členěné do logických částí a pořadí, v jakém byste měli podkapitoly procházet. Tyto diagramy velmi usnadňují orientaci v knize - jsou užitečné zejména když potřebujete zpětně dohledat určitou informaci.

    V knize je použit ještě jiný zajímavý zpřehledňovací prvek. Ty nejdůležitější informace jsou shrnuty do rámečků nalevo od běžného toku textu - a v textu napravo je pak zevrubnější vysvětlení a další podrobnosti. Je to velmi užitečné - jednak se při čtení (resp. učení) neztratíte v přehršli detailů, jednak se v takto uspořádaném textu lépe zorientujete.

    Každá kapitola je zakončena stručnou rekapitulací. Ta plní svou funkci (opět) skvěle. Umožní setřídit si kvantum čerstvě nabytých informací a pochopit je v souvislostech. Rekapitulace je také dobrá pro rychlé osvěžení znalostí.

    Text je výborně strukturován a vhodně rozčleněn nadpisy. V knize se tak nevyskytují ony dlouhé úseky monolitického textu, kdy čtenář na konci neví, co bylo psáno na začátku.

    Rejstřík je standardní. Čítá sedm stránek, což je (přepočteno na strany) cpressácký průměr. Škoda, že se překladatelé neinspirovali inovativním rejsříkem Viléma Vychodila (kniha Operační systém Linux: Příručka českého uživatele) a nepřepracovali ho ve stejném stylu. Pak bych už skutečně neměl formálnímu zpracování knihy co vytknout.

    Obsah

    Nebudu vás dlouho napínat - kniha je výborná i obsahově.

    Autoři si dali pozor na to, aby čtenáře neunavovali zbytečnými podrobnostmi. Jak sami píší, snažili se o co nejjednodušší a nejpřístupnější prezentaci jazyka UML a metodiky UP.

    Probíraná problematika je ilustrovaná na řadě elementárních vzájemně nesouvisejících příkladů. Knihou se tedy netáhne jeden příklad, který se postupně rozvíjí. Má to své výhody. K pochopení příkladu nemusíte znát jeho ostatní části. Autoři mohou použít příklad jen tam, kde je to zapotřebí - nemusejí rozvíjet příklad všude. Kniha je tak hutnější a přehlednější. Uceleného příkladu se ale také dočkáte - je na internetových stránkách vydavatelství (viz první dodatek).

    Text je také občasně proložen praktickými radami.

    Shrnutí obsahu

    Kniha je tematicky rozdělena do pěti částí, které dohromady obsahují 23 kapitol. V první části se dozvíte, co to vlastně jazyk UML resp. modelovací proces UP je a něco o jejich historii. Dále poznáte základní strukturu jazyka UML, obecné postupy UP a získáte informace o fázích životního cyklu metody UP. Tato část knihy, ač druhá nejkratší, může být pro začátečníka nejnestravitelnější - navalí se na něj obrovské množství nových termínů.

    Další části se už zabývají základními pracovními postupy UP. Na úvod je vždy zmíněno, v jaké fázi životního cyklu UP je daný pracovní postup využíván a jaké jsou jeho cíle. Prvním probíraným postupem jsou požadavky - zde se nejprve naučíte správně specifikovat systémové požadavky bez použití případů užití a až pak je přistoupeno k výkladu připadů užití.

    Třetí, a co do počtu stran nejdelší, část se zabývá analýzou. Nejprve se dozvíte o třídách a objektech obecně, dále o hledání analytických tříd, relacích, uplatnění dědičnosti a polymorfismu, seskupení elementů do analytických balíčků, realizaci případů užití a diagramech aktivit.

    Návrh softwaru je rozebrán ve čtvrté části knihy. Naučíte se, jak převést analytický model na návrhový. Dočtete se o návrhových třídách, upřesňování analytických relací, rozhraních a podsystémech, realizaci případů užití v pracovním postupu, návrhu a o stavových diagramech.

    Pátá, poslední a také nejkratší část je věnována implementaci - převodu návrhového modelu do zdrojového kódu. Zde získáte informace o komponentách a nasazení.

    Kniha obsahuje ještě dva dodatky. Ukázkovým modelem případu užití je výřez z kompletního příkladu UML umístěného na webových stránkách nakladatelství. Autoři kompletní příklad do knihy neumístili, protože modely UML jsou značně náročné na prostor a jejich vměstnání na stránky knihy by tak bylo značně kontraproduktivní. Příklad umístěný na webu není přeložen do češtiny. Nemyslím, že to příliš vadí (na druhou stranu by překlad určitě nebyl náročný a když už je kniha v češtině...).

    Druhý dodatek se vešel na jednu stranu knihy. Je jím specifikace v XML. Je v něm objasněno, proč byste měli specifikace případů užití a účastníků psát v dokumentech XML. Na webových stránkách nakladatelství je pak umístěno několik schémat XML pro účastníky i případy užití.

    Potěší i Stručný slovníček pojmů. Najdete zde nejpoužívanější termíny při analýze a návrhu softwaru. Bohužel nemohu souhlasit s překladateli, že tyto termíny jsou původně české a byly přeloženy do angličtiny :-). (Ve sloupci Originál je totiž uveden český překlad a ve sloupci Překlad je anglický originál...)

    Hodnocení

    Na každém detailu knihy je vidět, že si s ním autoři skutečně dali práci - a ušetřili tak čas čtenářů. Kniha je přehledná a velice dobře strukturovaná. Probíraná problematika je jednoduše a srozumitelně (a přitom dostatečně podrobně) vysvětlena. Na první pohled sice může zarazit absence uceleného příkladu, musím ale uznat, že ten by po vměstnání do knihy ztratil na přehlednosti a tak je jeho umístění na web lepším řešením.

    Na závěr pochválím i překlad. I když několik chyb se v knize najde, je nadprůměrný.

    Všem zájemcům o UML a metodiku UP mohu knihu jen doporučit.

    NázevUML a unifikovaný proces vývoje aplikací
    AutořiJim Arlow, Ila Neustadt
    VydalComputer Press
    Datum vydání2003
    Počet stran408
    Doporučená cena369,- Kč / 554,- Sk
           

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.